Ak chcete byť fit, nepodceňte pitný režim a kvalitnú výživu. Celozrnné pekárenské výrobky, kyslomliečne výrobky, syry, domáca hydina, strukoviny, čerstvé ovocie a zelenina tvoria základ racionálnej výživy.
Ako byť vďaka potravinám fit? Pri výbere potravín dbajte na to, aby potraviny, ktoré konzumujete boli plnohodnotné a rôznorodé. Doprajte svojmu telu dostatok bielkovín a vlákniny, nezabúdajte na čerstvé ovocie a zeleninu, ktorá obsahuje vitamíny a minerály. Vo svojom jedálnom lístku nevynechávajte strukoviny a celozrnné pekárenské výrobky. Jedlá servírujte na pekne upravenom stole. Ozdobná čajová a tanierová súprava spríjemní každé raňajky, obed i večeru. Nezabúdajte, že jeme aj očami a vhodné prostredie podporuje dobré trávenie rovnako, ako kvalitné jedlo.
Nedostatok času v súčasnom rýchlom životnom tempe má vplyv aj na stravovacie návyky. Správna výživa znamená však stravovať sa nielen zdravo a pravidelne, ale aj v príjemnom a v pokojnom prostredí. Základom dňa sú raňajky a ďalšie dve hlavné jedlá. Čo sa mäsa týka, ideálne je mäso z domácich fariem, ktoré je tepelne upravené v pare. Mäsové výrobky z domácich fariem neobsahujú konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory a iné chemické prísady. Bravčové párky, husacia masť či kačacia paštéta z domáceho chovu je nielen zdravšia, ale aj chutnejšia, než výrobky z veľkovýroby. To isté platí aj pre mliečne výrobky a syry. Na začiatku procesu výroby mliečnych výrobkov a syrov hrá hlavnú úlohu mlieko. Či sa jedná o kravské, ovčie, kozie či akékoľvek iné, najvhodnejšie mlieko je z farmy. Z farmy, ktorá chová zvieratá tradičným spôsobom, ktorá nepozná pridávanie antibiotík do kŕmnych zmesí a prípravky umelo podporujúce rast.
Ak chcete byť fit, vo svojom jedálnom lístku uprednostňujte čerstvé ovocie a zeleninu z ekologického poľnohospodárstva. Prečo sú potraviny z ekologického poľnohospodárstva vhodnejšie? Ekologické poľnohospodárstvo nepoužíva pesticídy, umelé hnojivá a geneticky modifikované látky. Tiež je dobré uprednostňovať tuzemské ovocie a zeleninu, ktoré nemusia precestovať polovicu zemegule nato, aby sa dostali na naše stoly. Prísun ovocia a zeleniny má byť pravidelný, najlepšie denný a rôzne bylinky či vňate si môžete nazbierať aj sami, vo voľnej prírode. Začiatkom roka tradične v našich končinách rastie medvedí cesnak. Rastlina má skvelé antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, po zime dodá telu množstvo vitamínov. Medvedí cesnak však okrem vitamínov obsahuje aj železo, horčík, zinok, vápnik a mnoho iných prvkov. Medvedí cesnak rovnako, ako iná zelenina a vňate, skvelo podporuje trávenie a výrazným spôsobom posilňuje zdravie.
Všetky videá nájdete aj na našom YT kanáli: TV Bratislava