Ako dosiahnuť odolnosť voči chorobám? Zdravým životným štýlom, športovaním a hodnotnou stravou. V jedálnom lístku je dobré uprednostniť čerstvé ovocie a zeleninu, ryby a hydinu, kvalitné syry a kyslomliečne nápoje, strukoviny a celozrnné pekárenské výrobky.
Imunita ľudí alarmujúco klesá. Najsilnejším hráčom v procese oslabenej imunity je stres, znečistené životné prostredie, nesprávna výživa a životospráva, nedostatok spánku, alkohol a nikotín. Ako podporiť imunitu? Telo potrebuje zdravú výživu a pravidelný pitný režim, aktívny pohyb a dostatok spánku. Vhodne zvolené potraviny a športovanie je základ pre dobre fungujúci imunitný systém. Zdravie podporí tiež vitamín na imunitu a otužovanie, no zanedbateľné nie je ani pozitívne myslenie, ktoré na ľudské zdravie vplýva tiež nemalou mierou.
Výživa človeka má byť racionálna a vyvážená. Stravovanie má byť postavené na vhodnej životnej filozofii a na úcte k zdraviu. Racionálna výživa nemá nič spoločné s nedostatočným príjmom potravín, ani s prejedaním sa. Konzumácia zdravej pestrej rastlinnej a živočíšnej stravy, ideálne päťkrát denne v menších dávkach, zabezpečí postupné vstrebávanie živín do organizmu a dobré fungovanie metabolizmu. Dôležité je jesť päťkrát denne, v malých množstvách a tiež dbať na stolovanie. Tanierové súpravy, poháre a príbory by mali spolu ladiť a vytvárať príjemné prostredie na pokojnú, ničím nerušenú konzumáciu jedla. Zdravá strava konzumovaná v harmonickom prostredí dokáže telu zabezpečiť optimálny prísun energie a vhodne podporiť imunitný systém.
Ryby patria medzi hlavné zložky zdravej výživy. Ryby sú nielen zdravé, ale aj minimálne kalorické a dajú sa pripraviť na mnoho rozličných spôsobov. Tepelná úprava rýb je krátka - mäso sa pečie, varí, dusí či griluje doslova len pár minút. Moderná gastronómia využíva rybie mäso stále častejšie. Mäso z rýb je chutné, jemné a ľahko stráviteľné. Skvelou pochúťkou sú najmä čerstvo ulovené ryby, preto sa väčšina rybárov snaží svoje úlovky aj hneď tepelne spracovať. Rybár si najprv posedí na brehu rieky v krásnej prírode, použije potrebné rybárske potreby - rybárske udice, navijaky, háčiky, návnady, sieťky a signalizátory, no a potom, vďaka čerstvým úlovkom vystrojí hostinu. Ryby obsahujú kvalitné bielkoviny, minerálne látky a vitamíny, tiež sú cenným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Čerstvý pstruh, sumec, šťuka, kapor, sleď, treska, ostriež, úhor a mnoho ďalších rýb sú skvelou súčasťou zdravého jedálneho lístka. Konzumácia rýb pomáha udržať nielen zdravé srdce a mozog, ale priaznivo ovplyvňuje aj štíhlu líniu.
Všetky videá nájdete aj na našom YT kanáli: TV Bratislava